Warning: Undefined array key "options" in /customers/2/d/a/somtek.dk/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192 Cloud based CAD bliver fremtiden - Somtek

Cloud based CAD bliver fremtiden - men hvordan funger det, og hvor langt er de med det?

Skrevet af Mathias Sommer Brun – 25.10.2021

Cloud-baseret CAD-software bliver hverdag for CAD-brugere inden for en overskuelig fremtid. Flere af de store udbydere af CAD-software arbejder på at lancere det, mens andre har lanceret en version som Autodesk med deres Fusion 360.

Virksomheder og industrier verden over er i gang med at blive digitaliseret, og det gælder også inden for CAD-software. Udviklingsafdelinger vil derfor drage nytte af allerede nu at begynde at teste og lege med cloud-baseret CAD. Både for at lære den nye måde at arbejde på, finde den udbyder, der passer til virksomheden, men også for ikke at være bagud, når det for alvor adopteres i industrien.

Med traditionelle CAD-programmer er programmet installeret på ens pc, og alle filer gemmes lokalt på virksomhedens server, som til tider kan være langsom, når mange arbejder på den på samme tid.

Cloud-baseret CAD kører i ens browser, og alt ens arbejde gemmes på udbyderens server. Her kan man så bestemme, hvem i firmaet der skal have adgang til hvilke projekter. Der er mulighed for give leverandører lov til at se og downloade filer. Ens kunder kan få lov til at følge med i projektet og komme med feedback undervejs. Det er alt sammen uden, at man skal ud og investere store summer i CAD-programmer og it-udstyr, der kan håndtere programmerne.

Der, hvor vi personligt ser en stor fordel ved cloud-baseret CAD, er tilgængeligheden af programmet, da det er muligt at tilgå på alle devices, der har en internetforbindelse. Har man eksempelvis montører ude på et site, som står og mangler et mål på en tegning, kan de via deres pc, tablet eller telefon sætte målet på tegningen og komme videre uden at skulle ringe hjem til konstruktøren – samtidig med, at tegningen er opdateret. Derudover er det den nyeste version, montøren åbner, og ikke en pack-and-go fil, der kan risikere at være blevet ændret, siden den blev hentet ned.

Der er allerede nogle rimeligt seriøse spillere på markedet som Autodesk Fusion 360 og Onshape, der er startet af SolidWorks-stifteren, Jon Hirsctick, samt flere spændende aktører. OBS: Onshape kommer til at blive nævnt en del gange i det følgende afsnit, men vi er hverken partnere eller sponsoreret af dem. Det er blot det cloud-baserede CAD-program, vi arbejder mest i, og som vi mener er længst med at bygge et cloud-baseret CAD-program på højde med de traditionelle CAD-programmer.

Onshape har en app store, hvor der f.eks er cloud-baserede simuleringsværktøjer som SimSolid, der kan integreres. Her betaler du kun for de perioder, du bruger appen, du har integreret.

Onshape kræver ingen installation, men blot internetadgang, som er langt de fleste steder. Du skal heller ikke forhandle med nogen om at få en måned gratis til test, da du kan oprette en gratis bruger, så du og dit team kan teste programmet på ubestemt tid. Dette gør sig gældende for de fleste cloud-baserede CAD-programmer på markedet.

Fordelene ved at arbejde i skyen.

1. Tidsbesparende: Når der arbejdes i traditionelle CAD-systemer som Inventor og Solidworks eksempelvis, kræver filhåndteringen streng disciplin. Manglende disciplin kan medføre store frustrationer; så kan assemblien ikke finde enkelte af parterne, og kollegaen, der kommet på projektet senere, arbejder ikke på den nyeste revision. Kun én kan arbejde i hovedsamlingen ad gangen, hvilket betyder mange forstyrrelser for personen, der arbejder i den.

Det sker også af og til, at de traditionelle CAD-systemer crasher, og den gør det typisk, før man fik gemt, og så må man ellers starte forfra, når programmet er oppe at køre igen. Cloud-baseret CAD bruger ikke projektmapper, som vi kender det fra f.eks Inventor. Filer fra tidligere projekter og firmaets standard-parter kan nemt hentes ind i en ny samling – uden problemer og bekymringer for, at den ikke kan finde dem næste gang, du åbner samlingen. De cloud-baserede programmer gemmer selv ændringer, så du ikke skal bekymre dig, hvis internetforbindelsen forsvinder. Den advarer dig ligeledes, hvis du er i gang med at slette en fil, der er brugt i en samling.

2. Lavere udgifter: Traditionelle CAD-programmer er dyre at anskaffe og vedligeholde. Først og fremmest er der købsprisen, som hurtigt løber op i omegnen af 60.000 kr. Hertil kommer den årlige servicepakke med opdateringer, der skal tilkøbes og installeres hvert år for at holde programmet opdateret.

Flere og flere virksomheder er begyndt at flytte deres it-programmer, heriblandt CAD-systemerne, over på computervirtualiseringsservere, der kan tilgås online. På denne måde kan virksomheder bruge billigere hardware, da det er computervirtualiseringsserveren, der trækker programmerne og ikke medarbejderens computer. Denne løsning giver samtidig mere fleksibilitet, da medarbejderen kan tilgå sin arbejdscomputer fra alle computere med internetadgang..

Cloud-baserede CAD-programmer har ikke nogen købspris, men derimod en årlig betaling, der cirka svarer til prisen på de årlige servicepakker til traditionelle CAD-programmer. I den årlige betaling er alle opdateringer inkluderet, og det bedste er, at de opdateres automatisk.

Indtil nu har virksomheder været tvunget til at bruge computere kraftige nok til at håndtere de traditionelle CAD-programmer. Det har altid været tilfældet, at jo dyrere en computer eller bærbar, desto bedre og hurtigere performance på programmet.

Med cloud-baseret CAD er regnekraften rykket fra computeren og over på programmets servere i skyen. Det betyder, at det er muligt at reducere udgifterne på it-udstyret betragteligt, idet det er muligt at arbejde på en billig bærbar, tablet og smartphone, så længe den bare har internetforbindelse.

3. Mere fleksibilitet: Fleksibiliteten er måske Cloud baseret CAD største fordel i forhold til traditionelle CAD-programmer. Udover at have muligheden for at køre softwaren på alle dine enheder som pc, mobil og tablet. Så har du også muligheden for at opskalere og nedskalere dit cad-program, nemt, efter behov.

Det kan være at du f.eks kun har behov for simuleringssoftware i perioder, men har permanent opgraderet dit CAD-program for at kunne bruge simuleringssoftwaren. I cloud baseret CAD, vil du kunne slå det til og fra som du bruger det, og så kun betale nå det er slået til. Det samme gør sig gældende for rendering og den type tilkøbsprogrammer.

4. Øget produktivitet: Det hænder, at man glemmer at trykke “gem”, og programmet crasher, så den sidste times arbejde er mistet – og så er det ellers forfra igen. Cloud-baseret CAD gemmer alt, du laver, så du ikke behøver frygte at miste dit arbejde.

I traditionel CAD skal der laves en design copy af en part, når nye designs og rettelser skal testes, for ikke at miste det oprindelige design, og du ender hurtigt med den samme part i forskellige udformninger i arbejdsmappen, hvilket kræver en del oprydningsarbejde til sidst. Derudover skal der bruges tid på at mate de forskellige designs op i assemblien for at teste designet, hvilket kan tage tid.

I Onshape opretter man en ny version direkte på parten, hvor det er muligt at teste forskellige ændringer på en part uden at skulle lave en ny kopi hver gang. Ved at lave versionen direkte på parten er det muligt at teste de forskellige versioner i en assembly uden at skulle skifte parten ud – i stedet skiftes der bare frem og tilbage i versionerne. Når man har den endelige version, skiftes versionen til at være main version, hvorefter det stadig er muligt at se tidligere versioner.

Her er en kort video, der viser og fortæller lidt mere om denne smarte feature: SE VIDEO 

Som tidligere nævnt kræver det blot internetadgang, for at du kan arbejde, hvilket er at finde mere eller mindre overalt. Så om du er ude ved en leverandør eller på farten, er det muligt at tilgå sine tegninger, hvis eksempelvis nogen ringer med spørgsmål til et projekt.

I Onshape kan flere arbejde i den samme part og assembly på samme tid, og brugeren kan hele tiden se, hvem der har parten eller assemblien åben. Da programmet arbejder i realtid og hele tiden opdater sig selv, er frygten for, at ens arbejde kolliderer med kollegaens, væk, da du hele tiden kan se de ændringer, personen laver.

5. Sikkerhed: Når det kommer til it generelt, skal man passe på. Der florerer regelmæssigt historier om lækkede personnumre og anden it-kriminalitet. Det er også et punkt, mange stiller spørgsmål til, når det kommer til arbejde og gemme CAD-filer i clouden – for er det nu sikkert?

Når leverandører skal have filer, sender vi mails med de filer, de skal fremstille for os, hvilket skaber en kopi. Vores eget it-system kan blive hacket, men det samme kan ens leverandører blive – og der ligger kopierne, vi har sendt til dem over mail. Der er mange svage punkter i it-sikkerheden, som man ikke tænker over til daglig.

Udbyderne af cloud-baseret CAD-software er opmærksomme på potentielle trusler og bruger mange ressourcer på at øge sikkerheden hver eneste dag. Det er blandt andet muligt at se, hvilke servere virksomhederne bruger, hvorefter det er muligt at researche disse virksomheders it-sikkerhed, og hvordan de arbejder med at sikre deres servere.

CIA, der er verdens måske mest hemmelighedsfulde organisation, bruger Amazons web services til at gemme deres arbejde og filer på, frem for egne servere. Det er den samme platform, der leverer Onshapes servere.

Al kommunikation med teamet, leverandør og kunden foregår i programmet, hvorved der ikke skal sendes screenshots og kopier af filer over mail. Bliver en pc stjålet, er det muligt at lukke for adgang til tegninger.

Hvad er ulemperne så ved at arbejde i skyen?

Cloud-baseret CAD-software har mange fordele, men det kommer også med nogle ulemper. Cloud-baseret CAD kræver adgang til internet. Jo mere stabilt og godt internettet er, desto bedre betingelser for arbejdet i cloud-baseret CAD. De fleste har prøvet at møde ind på arbejdet en dag, hvor internettet måske virkede lidt sløvt, og det vil afspejle sig i performance af det cloud-baserede CAD-program.

De cloud-baserede CAD-programmer på markedet i dag er endnu ikke på højde med de traditionelle CAD-softwares. De traditionelle CAD-programmer har en større palette af features, hvilket gør, at du til tider kan blive sat til tælling, når du konstruerer komplekse emner i de cloud-baserede programmer.

Selvom sikkerhed blev nævnt under fordele, er der også visse ulemper. Når der arbejdes i clouden, er der altid mulighed for, at udbyderen bliver hacket – det kommer man ikke udenom. Med virksomhedens fortrolige udvikling gemt i clouden, er det den største frygt, virksomheder har i overvejelserne angående implementering af cloud-baserede programmer – især hos de større virksomheder.

Hvad er så konklusionen?

Er man en mindre virksomhed, der står overfor at skulle ud og investere i sit første CAD-system, der ikke skal tegne meget komplekse emner som f.eks dobbeltkrumme overflader, er det værd at undersøge et cloud-baseret CAD-program, da det højst sandsynligt kan det, du har behov for samtidig med, at du vil reducere udgifterne på it og hardware. Vælges et program som Onshape, vil du stadig kunne åbne filer fra kunder og leverandører, da det kan åbne de fleste filtyper fra andre programmer.

Virksomheder med flere CAD-licenser og et etableret system, er det måske ikke nu, man bør gå i gang med at skifte fra det traditionelle CAD-system til et cloud-baseret CAD-program. Det kan dog være en god idé at begynde at snuse til fremtiden ved at anskaffe en eller flere gratisversioner og teste dem. Måske det åbner op for nogle muligheder, såsom samarbejder mellem det traditionelle CAD-program på kontoret og cloud-programmet ude på site.

LAD OS SKABE NOGET SAMMEN

Har du et udviklingsprojekt i tankerne? Så vil jeg hjertens gerne tage en snak med dig om, hvordan vi hos Somtek kan hjælpe med at realisere projektet. 

Vi er ret sikre på, at vi kan udfordre dine ideer og tanker og være en nyttig sparringspartner og hjælpe med at udforme en god proces, hvor vi udvikler og designer løsninger, der tager jer til nye højder.

Mathias Sommer Brun 

Mekanisk design konsulent & ejer

Mobil:      +45 25 75 09 99
Email:      [email protected]